Witamy w Twoim pierwszym Zespole!
Atualizado 8 godzin temu por Rana WildsChcesz założyć zespół? Przeczytaj ten artykuł, aby dowiedzieć się, jak założyć swój pierwszy zespół na Padlet.
Utwórz zespół
Aby założyć zespół, zaloguj się na padlet.com i przejdź do pulpitu nawigacyjnego Padlet. W prawym górnym rogu kliknij nazwę swojego konta, aby wyświetlić menu użytkownika. Następnie kliknij opcję „Utwórz nowy obszar roboczy”.

Po wybraniu tego przycisku pojawi się monit o wybranie opcji „Rozpocznij okres próbny” (aby skorzystać z 30-dniowej bezpłatnej wersji) lub „Subskrybuj” (aby od razu rozpocząć subskrypcję).

Po dokonaniu wyboru wprowadź nazwę i adres URL swojego zespołu. Możesz wybrać własną nazwę lub pozostawić nazwę wygenerowaną przez Padlet. Następnie kliknij „Zapłać teraz” lub „Rozpocznij 30-dniowy bezpłatny okres próbny”. Niezależnie od wyboru możesz od razu rozpocząć pracę w swoim zespole.

Oprócz tego artykułu możesz skorzystać z zakładki „Pierwsze kroki” na pulpicie nawigacyjnym zespołu, która poprowadzi Cię przez proces konfiguracji konta zespołu. Możesz również usunąć stronę „Pierwsze kroki”, klikając przycisk „Usuń” w prawym górnym rogu.

Jeśli nie widzisz zakładki „Pierwsze kroki”, upewnij się, że przeglądasz pulpit nawigacyjny zespołu, sprawdzając nazwę swojego konta w prawym górnym rogu strony. Jeśli nie widzisz wyświetlonej nazwy swojego zespołu, kliknij wyświetloną nazwę, aby ją zmienić.
Dostosuj informacje o zespole
Nazwę zespołu i awatar możesz dostosować w sekcji „Ustawienia”. Wystarczy kliknąć nazwę swojego konta w prawym górnym rogu strony i wybrać opcję „Ustawienia” > „Informacje o zespole”. Możesz również kliknąć opcję „Informacje o zespole” na stronie „Pierwsze kroki”.


Dodawanie użytkowników
W zespołach występują cztery role: właściciel (to Ty!), administrator, twórca i współpracownik. Po przejściu na płatny plan Team Gold opłaty będą naliczane za rolę właściciela oraz za każdego administratora i twórcę. Współpracownicy są bezpłatni! Dowiedz się więcej o rolach tutaj.
Możesz zapraszać nowych członków za pomocą linku w sekcji Ustawienia > Członkowie. Kliknij Zaproś, a następnie Włącz link dla każdej roli, do której chcesz zaprosić użytkowników.

Po włączeniu linków zaproszeniowych możesz je skopiować i rozesłać członkom zespołu. Możesz również wyłączyć linki, jeśli nie chcesz, aby do zespołu dołączali kolejni użytkownicy.

Gdy użytkownik zaakceptuje zaproszenie, pojawi się na tej stronie. Po dołączeniu do zespołu możesz zmienić jego rolę, a nawet przekazać uprawnienia właściciela innemu członkowi zespołu. Wystarczy kliknąć menu rozwijane obok jego aktualnej roli, aby ją zmienić.

Możesz również dezaktywować członków, którzy nie muszą już należeć do Twojego zespołu. Po dezaktywacji członek zespołu nie będzie miał już dostępu do konta zespołu, ale jego padlety, posty i komentarze będą nadal widoczne.
Zarządzaj rozliczeniami
Jeśli chcesz zakończyć okres próbny i przejść na plan Team Gold, zmienić subskrypcję z miesięcznej na roczną lub zaktualizować dane karty kredytowej, możesz to wszystko zrobić w sekcji Rozliczenia. Wystarczy przejść do Ustawienia > Rozliczenia (pod nazwą Twojego zespołu).

Tworzenie padletów zespołowych
Tworząc nowy padlet z poziomu pulpitu nawigacyjnego, możesz wybrać, w której przestrzeni chcesz go utworzyć: na swoim koncie osobistym czy w ramach zespołu. Możesz przełączać się między nimi w menu użytkownika, klikając nazwę swojego konta w prawym górnym rogu pulpitu nawigacyjnego i wybierając odpowiednie konto.

Udostępnianie padletów zespołowych
Oprócz standardowych ustawień prywatności możesz udostępniać padlety swojemu zespołowi, korzystając z ustawienia prywatności „Tylko zespół”.
Padlety z ustawieniem prywatności „Tylko zespół” domyślnie nie będą widoczne dla użytkowników spoza Twojego zespołu. Tylko członkowie Twojego zespołu mogą uzyskać dostęp do padletu poprzez link.
Korzystając z ustawienia prywatności „Tylko zespół”, możesz również zdecydować, czy padlet będzie wyświetlany na pulpicie nawigacyjnym zespołu. Jeśli włączysz tę funkcję, padlet pojawi się na pulpicie nawigacyjnym każdego członka zespołu. Jeśli wyłączysz tę funkcję, członkowie zespołu będą potrzebowali linku do Twojego padletu, aby uzyskać do niego dostęp.

Usuń swój zespół
Jeśli chcesz usunąć swój zespół, możesz to zrobić w sekcji Ustawienia > Usuń zespół. Pamiętaj, że ta czynność spowoduje usunięcie wszystkich padletów w Twoim zespole! Usuniętych padletów nie da się odzyskać.
