Automatyczne generowanie linków do nowych wersji
Rana Wilds tarafından 9 godzin temu güncellendiLinki do automatycznego odtwarzania pozwalają każdemu, kto kliknie link do Twojego padletu, automatycznie utworzyć jego kopię na swoim koncie. Jest to niezwykle przydatne dla nauczycieli, którzy chcą, aby uczniowie pracowali nad własną wersją padletu — bez konieczności nakazywania im za każdym razem ręcznego odtwarzania padletu.
Wystarczy, że uczniowie klikną Twój link z funkcją automatycznego odtwarzania (lub przejdą pod podany adres URL), a kopia padletu zostanie utworzona automatycznie!
Tworzenie linków do automatycznego odtwarzania
![]() | ![]() |
Aby włączyć linki do automatycznego odtwarzania, wykonaj następujące kroki:
- Kliknij strzałkę „Udostępnij” na swoim padletcie
- Kliknij opcję „Link do automatycznego odtworzenia”
- Przełącz przycisk „Włącz link do automatycznego ponownego wykonania?” do pozycji WŁ.
- Wybierz żądane uprawnienia
- Kliknij „Kopiuj”
- Rozpowszechnij link wśród swoich uczniów.
- Możesz również udostępnić link do automatycznego odtworzenia osobiście. Kliknij „Pobierz kod QR” i pozwól uczestnikom zeskanować go aparatem w telefonie, aby natychmiast dołączyli – jest to przydatne w przypadku dużych grup, w których wysyłanie indywidualnych linków jest niepraktyczne.

Co należy skopiować?
Tablice Padlet
- Posty
Wybierz, czy do odtworzonej tablicy Padlet mają zostać skopiowane wszystkie posty, tylko posty napisane przez administratorów (wybierając opcję „Tylko administratorzy”), czy też żadne posty (wybierając opcję „Brak”). Kliknij menu rozwijane obok opcji „Posty”, aby wybrać odpowiednią opcję.

- Autorstwo postów
Przełącz przycisk „Autorstwo postów” do pozycji WŁ., aby skopiować informacje o autorach postów.
- Tło
Przełącz przycisk „Tło” w pozycję WŁ., aby skopiować tło do wszystkich automatycznie odtworzonych padletów.
Inne ustawienia
- Dodaj administratorów do nowych padletów
Przełączenie tego przycisku w pozycję WŁĄCZONE spowoduje, że wszyscy administratorzy oryginalnego padletu zostaną automatycznie dodani jako współautorzy w odtworzonym padletcie!
- Ograniczenie do jednej przeróbki na użytkownika
Przełączenie tego przycisku w pozycję „WŁ.” oznacza, że wielokrotne odtworzenie tego padletu nie będzie dozwolone. Jeśli użytkownik już odtworzył padlet za pomocą tego linku, zostanie przekierowany do tego padletu zamiast tworzyć nowy.
Jeśli przycisk ten jest wyłączony, dozwolone będzie wielokrotne odtwarzanie.
Piaskownica
- Obiekty
Wybierz między skopiowaniem wszystkich obiektów do odtworzonego padletu, tylko obiektów utworzonych przez administratorów (wybierając opcję „Tylko twórca”) lub brakiem jakichkolwiek wpisów (wybierając opcję „Brak”). Kliknij menu rozwijane obok pozycji „Obiekty”, aby wybrać opcję.

- Tło
Przełącz przycisk „Tapeta” do pozycji WŁ., aby skopiować tapetę do wszystkich automatycznie odtworzonych padletów.
Inne ustawienia
- Dodaj administratorów do nowych Sandboxów
Przełączenie tego przycisku do pozycji WŁĄCZONE spowoduje, że wszyscy administratorzy z oryginalnego środowiska testowego zostaną automatycznie dodani jako współpracownicy w odtworzonym środowisku testowym!
- Ograniczenie do jednego odtworzenia na użytkownika
Przełączenie tego przycisku do pozycji ON oznacza, że wielokrotne odtworzenie tego środowiska testowego nie będzie dozwolone. Jeśli użytkownik już odtworzył środowisko testowe za pomocą tego linku, zostanie przekierowany do tego środowiska zamiast tworzyć nowe.
Jeśli przycisk ten jest wyłączony, dozwolone będzie wielokrotne odtwarzanie.
Wyświetlanie przeróbek
W menu „Automatyczne odtworzenie” można łatwo przeglądać każdy odtworzony padlet. Właściciel ma łatwy dostęp do linków poszczególnych uczniów, które może kliknąć w celu sprawdzenia. Wystarczy kliknąć strzałkę „Udostępnij” na oryginalnym padlecie > link „Automatyczne odtworzenie”. Wszystkie odtworzone padlety zostaną wyświetlone na dole!

Wyłączanie linków do automatycznego odtwarzania
Aby wyłączyć link do automatycznego odtworzenia, wykonaj następujące czynności:
- Kliknij strzałkę „Udostępnij” na swoim padletcie
- Kliknij link „Automatyczne odtworzenie”
- Przełącz przycisk „Włącz link do automatycznego przerabiania?” na pozycję WYŁ.
Po kliknięciu przycisku przełączającego w celu wyłączenia automatycznego generowania linków pojawi się okienko z ostrzeżeniem. Wybierz opcję Wyłącz, aby kontynuować wyłączanie.



