Formularze zgłoszeniowe

Zdjęcie profilowe użytkownika Rana WildsZaktualizowano 4 dni temu przez Rana Wilds

Formularz zgłoszeniowy pozwala każdemu, kto posiada specjalny link, na zamieszczanie wpisów na forum bez konieczności uprzedniego odwiedzania go. Ta funkcja jest szczególnie przydatna, aby uniemożliwić uczniom zapoznanie się z wpisami innych osób przed przesłaniem własnych. Oszukiwanie jest tutaj zabronione!

Formularze zgłoszeniowe nie są dostępne w trybie Sandbox.

Włączanie formularzy przesyłania

Aby uzyskać dostęp do formularzy zgłoszeniowych, kliknij strzałkę „Udostępnij” w prawym górnym rogu tablicy > kliknij opcję „Formularz zgłoszeniowy” w sekcji „Linki”.

W tym momencie należy przełączyć przycisk „Włącz formularz zgłoszeniowy” do pozycji .

Spowoduje to wyświetlenie dodatkowych opcji, które możesz skonfigurować, aby dostosować tablicę idealnie do swoich potrzeb. Jeśli chcesz wyeliminować anonimowych użytkowników z tablicy, możesz przełączyć przycisk „Wymagaj, aby goście byli zalogowani” w pozycję „WŁ.”

Możesz również zdecydować, dokąd zostanie przekierowany współtwórca po opublikowaniu wpisu! Kliknij menu rozwijane obok opcji „Po przesłaniu”, aby wybrać między przekierowaniem użytkownika na stronę potwierdzenia, do pełnej tablicy, gdzie będzie mógł zobaczyć wpisy innych osób (wybierając opcję „Otwórz Padlet”), a także zaproszeniem użytkownika do dodania kolejnego wpisu.

Jeśli zdecydujesz się przekierować użytkownika na stronę potwierdzenia, masz również możliwość dostosowania komunikatu, który zobaczy! Możesz zostawić instrukcje dotyczące dalszych działań, podzielić się zabawnym dowcipem lub po prostu podziękować za wkład. Baw się dobrze!

Uprawnienia odwiedzających / Prywatność linku

Niezależnie od tego, jakie „Uprawnienia dla gości” ustawisz dla swojej tablicy, formularz przesyłania nadal pozwoli każdemu użytkownikowi posiadającemu link na dodanie wpisu. Nawet jeśli ustawisz „Uprawnienia dla gości” tablicy na „Brak dostępu” (co zazwyczaj oznacza, że nikt poza twórcą nie ma dostępu do tablicy), użytkownicy nadal mogą publikować na tablicy, jeśli skorzystają z linku do formularza przesyłania.

  • Które ustawienia pozwalają użytkownikom uzyskać dostęp do forum po opublikowaniu postu?
  • Czy mogą edytować swój wpis po zapoznaniu się z wpisami innych użytkowników?
  • Jak najlepiej skonfigurować forum, aby spełniało Twoje potrzeby?

Poniżej znajduje się tabela, która Ci w tym pomoże!

Uprawnienia dla gości

Co się dzieje po wybraniu opcji „Otwórz Padlet”

(Strzałka udostępniania > Formularz zgłoszenia > „Po przesłaniu” – Otwórz Padlet)

Brak dostępu >

Czy użytkownicy mogą przesyłać posty?

  • Tak – użytkownicy posiadający link mogą zamieścić swój wpis na tablicy.

Czy użytkownicy mają dostęp do całej tablicy?

Czy użytkownicy mogą edytować swoje posty po opublikowaniu?

  • Być może – współautorzy mogą edytować swoje posty, chyba że przyznano im wyłącznie uprawnienia czytelnika.

Czytelnik >

Prywatność linku ustawiona na „Tajne”:

Czy użytkownicy mogą publikować posty?

  • Tak

Czy użytkownicy mają dostęp do całego forum?

  • Tak

Czy użytkownicy mogą edytować swój post po opublikowaniu?

  • Nie

Prywatność linku ustawiona na „Tajna” – hasło:

Czy użytkownicy mogą publikować posty?

  • Tak

Czy użytkownicy mają dostęp do całego forum?

  • Tak – po wprowadzeniu hasła ustawionego dla tego forum.

Czy użytkownicy mogą edytować swoje posty po ich opublikowaniu?

  • Nie

Prywatność linku ustawiona na „Tajne” – Zaloguj się:

Czy użytkownicy mogą opublikować wpis?

  • Tak

Czy użytkownicy mają dostęp do całego forum?

  • Tak – po zalogowaniu się lub zarejestrowaniu się po opublikowaniu wpisu.

Czy użytkownicy mogą edytować swój post po opublikowaniu?

  • Nie

Ustawienie prywatności linku na „Publiczne”:

Czy użytkownicy mogą opublikować wpis?

  • Tak

Czy użytkownicy mają dostęp do całego forum?

  • Tak

Czy użytkownicy mogą edytować swoje posty po opublikowaniu?

  • Nie

Autor >

Prywatność linku ustawiona na „Tajne”:

Czy użytkownicy mogą opublikować wpis?

  • Tak

Czy użytkownicy mają dostęp do całego forum?

  • Tak

Czy użytkownicy mogą edytować swoje posty po opublikowaniu?

  • Tak

Prywatność linku ustawiona na „Tajne” – Hasło:

Czy użytkownicy mogą publikować posty?

  • Tak

Czy użytkownicy mają dostęp do całego forum?

  • Tak – po wprowadzeniu hasła ustawionego dla tego forum.

Czy użytkownicy mogą edytować swoje posty po opublikowaniu?

  • Tak

Prywatność linku ustawiona na „Tajne” – Zaloguj się:

Czy użytkownicy mogą publikować posty?

  • Tak

Czy użytkownicy mają dostęp do całego forum?

  • Tak – po zalogowaniu się lub zarejestrowaniu się po opublikowaniu postu.

Czy użytkownicy mogą edytować swój post po opublikowaniu?

  • Tak

Ustawienie prywatności linku na „Publiczne”:

Czy użytkownicy mogą publikować posty?

  • Tak

Czy użytkownicy mają dostęp do całego forum?

  • Tak

Czy użytkownicy mogą edytować swoje posty po opublikowaniu?

  • Tak

Moderator >

Prywatność linku ustawiona na „Tajne”:

Czy użytkownicy mogą publikować posty?

  • Tak

Czy użytkownicy mają dostęp do całego forum?

  • Tak

Czy użytkownicy mogą edytować swoje posty po opublikowaniu?

  • Tak – ponieważ użytkownicy ci mają uprawnienia moderatora, mogą edytować, przenosić i usuwać wszystkie posty na forum. Nie mogą jednak edytować ustawień forum ani go usunąć.

Prywatność linku ustawiona na „Tajne” – hasło:

Czy użytkownicy mogą publikować posty?

  • Tak

Czy użytkownicy mają dostęp do całego forum?

  • Tak – po wprowadzeniu hasła ustawionego dla tego forum.

Czy użytkownicy mogą edytować swoje posty po ich opublikowaniu?

  • Tak — ponieważ użytkownicy ci posiadają uprawnienia moderatora, mogą edytować, przenosić i usuwać wszystkie posty na forum. Nie mogą jednak edytować ustawień forum ani go usunąć.

Prywatność linku ustawiona na „Tajna” – Zaloguj się:

Czy użytkownicy mogą publikować posty?

  • Tak

Czy użytkownicy mają dostęp do całego forum?

  • Tak – po zalogowaniu się lub zarejestrowaniu się po opublikowaniu postu.

Czy użytkownicy mogą edytować swoje posty po opublikowaniu?

  • Tak – ponieważ użytkownicy ci mają uprawnienia moderatora, mogą edytować, przenosić i usuwać wszystkie posty na forum. Nie mogą jednak edytować ustawień forum ani go usunąć.

Prywatność linku ustawiona na „Publiczna”:

Czy użytkownicy mogą publikować posty?

  • Tak

Czy użytkownicy mają dostęp do całego forum?

  • Tak

Czy użytkownicy mogą edytować swoje posty po opublikowaniu?

  • Tak — ponieważ użytkownicy ci mają uprawnienia moderatora, mogą edytować, przenosić i usuwać wszystkie posty na forum. Nie mogą jednak edytować ustawień forum ani go usunąć.

Jeśli wszyscy chcą, aby ich posty były całkowicie anonimowe przy użyciu formularza zgłoszeniowego – twórca forum powinien przełączyć opcję „Wymagaj od odwiedzających zalogowania się” do pozycji WYŁ. i otworzyć link w oknie incognito. Samo przełączenie przycisku w pozycję WYŁ. nie wystarczy.

Dzięki temu autorstwo postów będzie anonimowe, a wysyłane powiadomienia e-mailowe będą zawierały informację, że „ktoś” dodał post, a panel aktywności wskaże, że „ktoś” dodał post.

Kiedy będziesz gotowy, aby udostępnić link do formularza zgłoszeniowego, kliknij „Kopiuj” i wyślij go!

Wyłączanie formularzy zgłoszeniowych

Aby wyłączyć formularze zgłoszeniowe, kliknij strzałkę „Udostępnij” > „Formularz zgłoszeniowy” > przełącz opcję „Włącz formularz zgłoszeniowy” do pozycji „Wyłączone”.

Wyłączenie tej funkcji spowoduje dezaktywację linku. Ponowne włączenie tej opcji spowoduje utworzenie nowych linków, z których będziesz musiał korzystać.

Często zadawane pytania

Jaka jest różnica między formularzami zgłoszeniowymi a pokojami dyskusyjnymi?
Korzystanie z pokoju dyskusyjnego pozwala współpracownikom widzieć tylko określoną sekcję/kartę (a nie całą tablicę Padlet) i umożliwia wielokrotne publikowanie postów na tej samej tablicy.

Korzystanie z formularza zgłoszeniowego pozwala zaprosić osobę do publikowania postów bez oglądania całej tablicy. Istnieje opcja, która pozwala na wyświetlenie tablicy po opublikowaniu postu, ale są też inne alternatywy.
Nie mogę znaleźć tej funkcji na mojej tablicy. Czy robię coś nie tak?
Tylko twórcy mogą modyfikować/uzyskać dostęp do formularza zgłoszeniowego. Jeśli jesteś twórcą tablicy, upewnij się, że jesteś zalogowany na konto, z którego została ona utworzona.
Ustawiłem moją tablicę na „Tajna – Zaloguj się”, ale nikt nie jest proszony o zalogowanie się, aby dodać swój wpis. Dlaczego?
Ustawienia udostępniania są niezależne od ustawień formularza zgłoszeniowego. Jeśli ustawienia udostępniania są ustawione na „Tajne – Zaloguj się”, użytkownicy muszą się zalogować przed otwarciem pełnej wersji tablicy. Aby mieć pewność, że użytkownicy muszą się zalogować przed przesłaniem postu, przejdź do menu formularza zgłoszeniowego i przełącz opcję „Wymagaj od odwiedzających zalogowania się” do pozycji .

Czy ten artykuł był pomocny?

Powiązane artykuły